Алматы қаласы білім басқармасының
«№169 мектеп-лицей»
коммуналдық мемлекеттік мекемесі
Қабылдау бөлімі :
+7(727) 263-78-88
Есепші бөлімі:
+7(727) 227-38-02
eOtinish.kz
Нашар көрушілер
нұсқасы
» » ДҰРЫС ТАМАҚТАНУДЫ НАСИХАТТАУ
Дәрумендердің адам ағзасына пайдасы
21
сентябрь
2025
Дәрумендердің адам ағзасына пайдасы
Дәрумендер – адам ағзасының денсаулығы мен дұрыс жұмыс істеуі үшін өте маңызды қоректік заттар. Олар зат алмасу, өсу және даму, иммундық жүйені қолдау, энергия өндіру және басқалар сияқты көптеген процестерге қатысады. Кейбір маңызды витаминдер және олардың ағзаға пайдасы: – А дәрумені: көруді жақсартады, тері мен шырышты қабықтың саулығын сақтайды, иммундық жүйені реттеуге қатысады. – С дәрумені: иммундық жүйені нығайтады, тері мен дәнекер тіннің денсаулығына ықпал ететін коллаген синтезіне
Дұрыс тамақтануды насихаттау
02
сентябрь
2025
Дұрыс тамақтануды насихаттау
Дұрыс тамақтану ережесін білу артық салмақ мәселесін де туғызбайды. Салауатты өмір салтын ұстанудың басты ережесі де дұрыс тамақтануды білуге тиіссіз.Денсаулығыңызға бей-жай қарағыңыз келмей ме, тамақтану кестесін белгілеуден бастаңыз. Тәулігіне бір — екі рет қана тамақтану дұрыс емес. Белгілі мөлшерде үш немесе төрт рет тамақтану керек. Тамақтың құнарлы болғанына көңіл бөліңіз. Себебі, адам ағзасы дұрыс қабылдайтын, оны асқазан еш қиындықсыз қорытатын тағам түрлері, яғни белок, майлар,
“САЛАУАТТЫ ТАМАҚТАНУ МЕКТЕБІ”айлығы аясында 1-4 сынып оқушыларына “Тамақтану гигиенасы” түсіндірілді
02
сентябрь
2025
“САЛАУАТТЫ ТАМАҚТАНУ МЕКТЕБІ”айлығы аясында 1-4 сынып оқушыларына
«Салауатты тамақтану мектебі» атты 01.02.-29.02.2024 ж аралығында аудандық айлық акция өткізілуде. Мақсаты:  Оқушыларды дұрыс тамақтану мәдениетімен, әдебімен таныстыру; Пайдалы және пайдасыз тамақ туралы түсінік беру; Дастархан басында сақталатын рәсімдермен, ырымдармен таныстыру; Оқушыларды дәстүрді сақтауға тәрбиелеу; 1-4 сынып оқушыларының толық  ыстық тамақпен қамтамасыз етілуін қадағалау; Дұрыс тамақтанудың денсаулықты нығайтудағы артықшылығын түсіндіру « Салауатты тамақтану мектебі»
Мектеп асханасында тыйым салынған тағамдар
01
сентябрь
2025
Мектеп асханасында тыйым салынған тағамдар
Мектеп асханасында тыйым салынған тағам түрлеріСанитариялық қағидалардың 7-тарауының 119-тармағына сәйкес-балалар мен жасөспірімдерді тәрбиелеу және білім беру объектілерінің қоғамдық тамақтандыру ұйымдарында тыйым салынған өнімді өткізуге жол берілмейді : 1)  сүзбе, айран; толтырылған құймақтар; флотский бойынша макарон; зельцев, форшмаков, сілікпе, паштеттер; кремі бар кондитерлік өнімдер; тұтыну қаптамасындағы кондитерлік өнімдер мен тәттілер (шоколад, кәмпит, печенье); морстар, квастар;
Мектеп асханасында тыйым салынған тағам түрлері 2025-20256 оқу жылы
17
ноябрь
2025
Мектеп асханасында тыйым салынған тағам түрлері 2025-20256 оқу жылы
Мектеп асханасында тыйым салынған тағам түрлері 2025-20256 оқу жылы Санитариялық қағидалардың 7-тарауының 119-тармағына сәйкес-балалар мен жасөспірімдерді тәрбиелеу және білім беру объектілерінің қоғамдық тамақтандыру ұйымдарында тыйым салынған өнімді өткізуге жол берілмейді : 1)  сүзбе, айран; толтырылған құймақтар; флотский бойынша макарон; зельцев, форшмаков, сілікпе, паштеттер; кремі бар кондитерлік өнімдер; тұтыну қаптамасындағы кондитерлік өнімдер мен тәттілер (шоколад, кәмпит, печенье);
Дұрыс тамақтану ережелері мен қағидалары
13
октябрь
2025
Дұрыс тамақтану ережелері мен қағидалары
Пайдалы және дұрыс тамақтану – бұл өзіңізді өзгертуге, жаңа пайдалы дағды үйренуге, сымбатты болуға және өмір жасыңызды ұзартуға көмектесетін бірқатар ережелер. Бүгінгі таңда дұрыс тамақтанудың екі негізгі қағидасы анықталды. Бірінші қағидат: тәулік рационының энергетикалық құндылығы (құнарлылығы) адамның күнделікті энергия жұмсауына сәйкес келуі тиіс. Есте сақтау маңызды! Тамақтағы калория мөлшері біз тұтынатын энергия мөлшеріне сәйкес келуі керек. Адамның энергиясы дене қызуын ұстап тұруға,